https://i.ytimg.com/vi/kCTT8Fc-0ZI/hqdefault.jpg



#Live #Terkini #Viral
“Callman” Raja Jalanraya
Kebanyakan pengguna jalanraya yang pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pasti pernah didatangi oleh segelintir individu mahupun berkumpulan yang lebih dikenali sebagai “Callman/Longkai/Claim Advisor” yang bersikap agak keterlaluan dengan memberi penjelasan yang kurang jelas serta meletakkan syarat-syarat tanpa dikawal oleh mana-mana agensi kerajaan serta persatuan atau badan khusus dibawah sebarang akta dan peraturan.
Justeru itu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Persatuan Pengguna Jalanraya Kebangsaan (PPJK) merasa terpanggil untuk menggesa pihak berkuasa bagi memandang serious isu ini kerana kemunculan “Callman/Longkai/Claim Advisor” seperti cendewan lepas hujan ini menggugat keselamatan pengguna jalan raya.
Pastikan anda tidak terlepas peluang daripada mendengar penjelasan dan sebarang pertanyaan berhubung isu ini juga dibuka kepada semua.
#PPIM #PPIMPeduli #Share #HakPengguna #PPJK
.
.
.
.
.
.
.
.
Related Keyword :
yusuf azmi
ppim
Callman
Longkai
Claim Advisor
Samseng Jalanraya
Raja Jalanraya
towing
balai polis
trauma
panas
wajib tonton
viral
melayu
gengster
kemalangan
eksiden
insiden


Video Kecelakaan Pencurian Kebakaran Kasus Lucu Hantu
hantu

yasbux

Related Posts
comments
  • mana mana towing memang gitu perangai penipu

  • Cari duit mudah…hrmm ginilah manusia skrg…Tak berhati perut…Dgn kad dan sain sikit dah satu perjanjian…apalah punya undang-undang,tak kesian pd org yg accident,tentu perlukan kos yg byk…diorg senang je cas sampai ribu ribuan…memang tak ada hati perut.

  • Kalau ikut pngalaman aku ngn membr aku dlu . Call man perangai gengster . Aku jmpe yg tak baik . Time kne tu aku pn x tau call man tu ape . Dipendekkn crite, org tu mcm pakse swoh die yg tolg, bile org ckp xnk . Die maki hamun bgai . Mncarut smue kluar . Ni kwsn aku lah ktenye . So ktorg cm blur kjp . Aih… first time jmpe org yg nk bg bantu, klau x nak trime die jd bengang . Rupenyee baru tau, pertolangan secare brbayr sbnrnyee . Ptut la pakse semacam jee . Pstu pndai ayat nk mnipu ckp nk tolg . Ayat bunge2 nk nipu org . Ckp jelah bukan tolg . Tp buat servis pape yg die buat tu . X dpt byg cmne klau membr serahkn je kt die lps die pakse siap ckp die da call towing swoh dtg . Lps da bwk tmpt die tah ape bnde lg yg die akan caj lg nti kang . Sbb membr aku pnye pkcik da trkene.

  • Yer la longkai ni kaki kencing
    Aku biasa kemalangan
    Dia pya sembang pehhh dasyat
    Sna tlg sni tlg smpai bengkel lepas tangan tu ja aku blh share….
    Lain kli kna hati2 dgn longkai
    Sblm dpt ayat manis dh dpt hancur janji tingai janji

  • hati2 dgn call man samseng melayu. xcident call insurans.

  • tu lahh aq heran yg longkai cakap ppim jgn kacaw periuk nasi diorg…periuk nasi diorg mmg halal "PERIUK SAHAJA" tapi isi didalam periuk yg korg mkn tu apa? ba ku teh ,gulai babi,babi 3rasa ? mcm tu perumpamaan nye..#kepalabapakau

  • sepatutnya longkai2 ni kena gi cari pihak longkai yg buat budaya ni dalam kerja… bukan gi serang ppim… dia ni bercerita pasal pengalaman yg kena kt diri dia sndiri…. ni org panggil melatah bodo

  • member aku eksiden, kete sadai yg workhsop yg towing untk claim insuran, lepas siap repair, banyak barang yg ditukar dgn yg lokal… tu xkira yg sadai lama smpai wiring kena makan tikus ape smua… bila nk repair balik, diorg kata bkn masaalh diorg sbb insuran yg lmbat lulus… abistu korg dh smpan kereta tu, jaga lah babi… bila customer viral, korg kata org nk tutup periuk nasi pulak… tpi korg kerja mcm sampah… (tak tuju buat smua, sape yg terasa tu sila ubah la,,, stiap hasil yg korg dpat tu bakal dihitung setiap satu sen tu)

  • tkpe ppim kmi.ttp sokong ppim dri longkai

  • Sedih tengok video2 yg diviralkan bkenaan longkai. PPIM pun nampak tertunduk dan berlembut bila diterjah callmen2 melayu ni. Sy sendiri pengguna jlnraya selama >30 thn di KL. Ada bbrp pengalaman sy dgn callmen ni ketika mgalami accident kereta. Dulu mcm 25yrs ago…callmen ni mcm kesemuanya budak2 cina muda. Dorang dulu takle langsi sgt…lebih pd mengajar, memujuk dan mbantu mcrita…apa tjadi lepas ni…wlpun mrk dua tiga org…tapi sy pilih yg nampak baik& genuine nak tolong..so kes selesai fr start till end, sgt baik, no complain, kereta tip top kembali.

    Tapi sejak kebrlakangan ni ramai org2 muda melayu dan india yg mguasai longkai bisnes..termasuk kenalan2 sy dulu. Dorang. pun ada cerita mcm mana mrk Punta income to masukkkkk. Upah jadi agent longkai ni akan di bayar olih tauke2 bengkel baiki kereta yg hampir kesemuanya milik org2 Cina. Upah dibayar bdasar jumlah harga repair kereta yg akan diclaimkan pd pehak Insuran. Lagi besar harga..besarlah komisen dia.
    Everything goes wrong…bila pehak2 yg terlibat dlm bisnes ni….tidak jujur, tamak, menipu, memeras, kasar dan berlagak samseng, mgambil kesempatan atas kesengsaraan org ….demi memenuhi periuk nasi mrk.

    Malangnya, Tahun lepas tetlibat skali lagi accident mlm hari di depan BNM. Hujan…Kereta rosak xbolih start….from nowhere sorang2 brader2 melayu… mghampiri kereta sy dgn betpayung. Wow…very fast terer mamat2 ni. Tapi dr profession sy sblm bersara…mgajar sy to be calm, tidak mudah tpengaruh, tau hak kita, mesti bijak, berani, ada ilmu dan pengalaman irk mghadapi situasi sebegitu.
    Nowdays, package insurance berbeza…lebih comprehensive, baik dan menarik…ie Ada 24hrs assistance. Pls used them…e.g. mrk akan uruskan kesemuanya… mrk akan nasihatkan jgn, jgn, dengar or bagi callmen2 tarik kereta kita. Enjoy yr free towing services….anywhere.
    So dgn cara baik, kita menolak perlawa callmen3 ni….tapi mrk masih mdesak…at bolih terlihat how desperate they r to get the job. Terfikir srjenak, mcm mana la pulak if my wife, or my young children lakukan dlm keadaan tertekan mcm ni.

    Agama to melarang pekerjaan nii…asalkan jujur dan baik. Spoilnya bila ada menupulasi berlaku….mencari untung dgn menipu olih bengkel2 ….so share la dgn longkai2nya.

    Mcm video atas tadi…even the two smart gentlemen pun bolih tertipu inikan kita org kebykkan.

    Seruan sy irk penal berkuasa…pls regulate this profession…do something right for once. Wslm.

  • baru kene buku dgn ruas DR ni dgn callman mne nya towing only to balai polis?

  • towing 5-6km ke balai polis nk caj sampai 1k melampau.

  • saya pernah ada pengalaman seperti ini 3 kali :-

    1) kereta saya breakdown sebab propeler shaft bengkok di pagoh, sy berjaya minta bantuan kawan yg call member towing, walaupun cas yg mahal sbb dr JB, servis bagus dan berpuas hati kerana brother yg nmpak ganas tp ada adab.

    2) kereta saya breakdown sbb tempreture naik, ada towing dtg nak tlg sampai 2 towing, 1st towing nak bantu hantar bengkel berdekatan tapi sy tolak, 2nd towing dtg cuba2 nasib nak bantu sy. tp dua2 sy tolak dgn baik sampai mereka pasrah dan pergi. sy panggil PLUS peronda & minta bantuan utk towing kan ke tol berhampiran tp pakai jeep peronda letak batang besi, azab skit la sbb PLUS peronda kan bawa slow, PLUS tlg call kan towing yg boleh bantu hantar ke Johor Bahru dr bt pahat ke bengkel yg sy nak di JB. Pun ada adab juga. cas agak tinggi tp ada diskaun lepas runding walaupun sikit jd lah. rezeki mereka kan.

    3) kereta sy kemalangan di Tol Skudai, JB menghala K.L. Towing dtg nak bantu bawa ke bengkel yg kenal, sy berkeras nak hantar ke bengkel yg sy nak, last2 towing akur & hantar. Cas juga agak mahal & selepas bincang2 dpt diskaun, eksiden tak teruk sbb cooper radiator pecah je. bumper kemek sikit. ada adab juga.

    *Nasib sy baik sbb Allah bantu sy bukan towing semata2. mmg ada towing melayu yg cekik darah hantar dkt tmpt bengkel india, rosak sikit je tp bil keluar sampai dkt 2k-3k. tu tak dinafikan kerana sy tahu ni fakta bkn auta. bg segelintir towing melayu yg gilakan duit dan tak berperikemanusiaan tu tlg ubah perangai. kerana anda yg kejam ni, buatkan semua towing dpt nama busuk… 1 kebaikkan kita buat, Allah balas dgn 10 kebaikkan, 1 kejahatan yg kita buat, Allah akan balas setimpal dgn perbuatan kita.

  • lain kali call lah INSURANCE car yg bayar tahun tu… ko pi ambil hantu jalan toll car tu kenapa…

  • Kalau betul mcmni asal tuan & ppim x mention betul2 masa permohonan maaf tu…maaf untuk apa…seolah longkai benar 100% pula

  • akui jerla korg.x jujur habis cerita.. be man.. utk mengaku salah daripada reveal diri ko.dan mengaku ko.baik.n x buat benda2 ni..

  • dah cara kerja pun tipu… mmg orang marah la … cuba kerja dgn jujur

  • Ada callman yg baik..ada yg mcm dajjal laknatullah alaih..

  • Terok sgt eh geng longkai ni cari makan, cara menipu org tambah2 lagi sama2 bangsa melayu pon nak menipu. Mmg byk peras ugut

  • hantu jlnraya yg sleweng memang lanceow!!!!

  • Tapi PPIM mengalah dlm kes ni…siap mintak maaf…sepatutnya pihak berkuasa memandang kes2 aksiden ni..jgn ada pihak mengambil kesempatan pd kesempitan org lain…kita xtau bila kita eksiden dan waktu tu kita ada duit….

  • same sy pon da kene.mintak rm1200 sampai bergadi las2 bayar gak rm800..aku kene area shah alam towing hanta bengkil dekat batu 3 area kilang gula toke cine pekeje kebanyak kan nye melayu.

  • Baguslah isu ni dibangkitkan, untuk perbetulkan keadaan..buat satu SOP yang terbaik utk kedua-dua pihak..Kita menuju kearah kebaikan & kemajuan

  • Semua kena game dgn diaorg ni. Play safe call panel insuran pnya towing saja

  • leave a comment

    Create Account



    Log In Your Account